Mérőállás-diktálás

0001.01.01
Változik a Tigáz Zrt. elosztási területi felhasználók egy részének a leolvasás és a diktálás időpontja
A TIGÁZ Zrt. a jövőben a megszokottnál 6 munkanappal korábban végzi a szeptember, október, november és december hónapokban esedékes éves leolvasásokat.

A mérőállás bediktálásának időpontja kapcsolódik a leolvasáshoz, így az év végi leolvasású, diktálós ügyfeleinktől a megszokottnál 6 munkanappal korábban várjuk a mérőállást. Az új diktálási időszakot feltüntetjük a számlán. 

Kérjük tehát mindazon ügyfelünket, akinek a TIGÁZ Zrt. elosztási területén van a felhasználási helye, hogy figyelje számláján a következő leolvasás, valamint szükség esetén a diktálás várható időpontját.

A változás nem érinti sem a más hónapokban tervezett leolvasású TIGÁZ Zrt. elosztási területi felhasználókat, sem a más elosztók területén lévő felhasználókat.

A felhasznált földgázmennyiség mérése hitelesített gázmérővel történik, amelyet a 20 m3/h névleges felhasználók esetén évente egyszer olvasunk le. 

Ha Ön a szerződéskötés során, vagy azt követően jelezte, hogy mérőállását havonta szeretné diktálni, és erre vonatkozó megállapodással rendelkezik, ezt a következő elérhetőségeken teheti meg:

Diktálási elérhetőségeink

 
Online ügyfélszolgálat A nap 24 órájában rendelkezésre áll.
Vezetékes hálózatból 06 80 405-540
Mobilhálózatból (továbbá külföldről is) 06 1 237-7777


A telefonszámokon automata mérőállás-rögzítő fogadja hívását, így a számlán feltüntetett napokon  a nap 24 órájában bediktálhatja gázfogyasztását. 

Kérjük, hogy a számlán feltüntetett diktálási időszakban közölje mérőállását és a mérőállás közléséhez minden esetben készítse elő a következőket:

 • 10 jegyű felhasználó azonosító szám (a gázszámla első oldalán, a jobb oldalon lévő bekeretezett részben található)
 • a gázmérő(k) gyártási száma (a számla harmadik oldalán található)
 • a gázmérőről leolvasott mérőállás

 

Automata mérőállás-közlés lépései

 1. Adja meg 10 jegyű felhasználó-azonosító számát, majd nyomja meg a # gombot.
 2. Az automata rendszer közli a számlázási rendszerünkben nyilvántartott azonosító számot. Ha a szám helyes, nyomja meg az 1-es gombot. Ha téves, a 2-es gomb megnyomásával tud javítani.
 3. Adja meg a gázmérő gyári számának utolsó négy számjegyét, majd nyomja meg a # gombot.
 4. Az automata rendszer visszaolvassa a gyári számot. Ha a szám helyes, nyomja meg az 1-es gombot. Ha téves, a 2-es gomb megnyomásával tud javítani.
 5. Adja meg a gázmérőn leolvasott egész köbméter értéket.
 6. Az érték rögzítéséhez nyomja meg a „#” gombot.
 7. Az automata rendszer megismétli az Ön által megadott mérőállást.
 8. Megerősíteni az „1”-es gombbal, javítani a „2”-as gombbal tud.
 9. Ha több gázmérővel rendelkezik, nyoma meg az 1-es gombot, és a rögzítési folyamat újra indul.
 10. A rendszer rögzíti a mérőállást és visszaigazolja azt.

Hasznos tanácsok a mérőállás automatán keresztül történő közléshez

 1. Figyelmesen hallgassa meg az automata mérőállás fogadó instrukcióit, és kövesse az utasításokat.
 2. Hallgassa végig az automata mérőállás közlő szövegét, csak ezt követően üsse be felhasználó azonosító számát, ellenkező esetben a kapcsolat megszakad.
 3. Az adatokat az automata rendszer bemondásra nem, csak a telefonkészülék nyomógombjainak beütésével tudja elfogadni. (A rendszer nem alkalmas hangfelismerésre.)
 4. A rendszer által visszamondott mérőállást az „1”-es gombbal meg kell erősíteni vagy eltérés esetén a „2”-es gomb megadásával van lehetőség a módosításra.

Több gázmérő esetén a további gázmérők állásának megadásához minden mérőállás rögzítés végén, az 1-es gomb megnyomásával van lehetősége rögzíteni a következő mérőállást.